Tu cum combați risipa alimentară acasă? Uite cum poți să-ți planifici mesele eficient – trucuri de la Lidl România

Risipa alimentară este o problemă importantă a zilelor noastre. Apare atât la nivelul producției și procesării alimentelor, cât și la nivel de retail și consum. Conform datelor Eurostat din 2022, 54% din deșeurile alimentare din Uniunea Europeană provin din gospodării, echivalentul a 72 de kilograme per locuitor, iar o mare parte dintre acestea sunt cauzate de consumul necorespunzător și de obiceiuri de cumpărare neoptimizate.

În acest context, partenerii noștri de la Lidl România lansează o amplă campanie de conștientizare pentru a descuraja una dintre principalele cauze ale risipei alimentare: obiceiul de a cumpăra produse chiar și atunci când deja le avem acasă.

Eforturile de combatere a risipei alimentare sunt susținute și de cea mai recentă investiție a Lidl România: o donație de aproape 1,5 milioane de lei către Rețeaua Băncilor pentru Alimente pentru construirea unui nou centru logistic.

Fiecare dintre noi contribuie la risipa alimentară prin cumpărarea de alimente care ajung să fie aruncate, fie pentru că se deteriorează sau depășesc termenul de valabilitate.

Pe site-ul Lidl găsești o mulțime de trucuri și sfaturi eficiente care te vor ajuta să reduci risipa alimentară.

Cum să-ți planifici mesele în mod eficient

Planificarea meselor are două avantaje importante: ajută la reducerea risipei alimentare și te ajută să economisești timp și bani. Mai ales atunci când ești antreprenor sau freelancer și jonglezi între call-uri, întâlniri, postări în social media și prepararea meselor.

Primul pas pentru a planifica mesele eficient este să verifici frigiderul și cămara înainte de a merge la cumpărături.

Astfel, poți verifica și termenul de valabilitate al alimentelor și nu vei ajunge să le arunci mai târziu. Încearcă să te gândești la rețete pe care le poți prepara cu ingredientele deja existente.

Ai un set de rețete care se repetă pe parcursul anului? Fă o listă cu acestea și ingredientele necesare, astfel încât să știi mereu ce nu trebuie să lipsească din cămară. Odată ce ai stabilit rețetele preferate, poți căuta și variante noi pentru a diversifica meniul.

Ia în calcul diverse categorii de mâncăruri: tradiționale, mediteraneene, orientale sau asiatice, și asigură-te că incluzi și mâncăruri calde, reci, salate și deserturi. Nu uita să adaugi și preparate noi – cine știe, poate devin favoritele tale!

Planificând mesele pentru o săptămână, nu va mai trebui să gătești în fiecare zi!

Mai multe sfaturi găsești aici.

Dacă ai nevoie de inspirație pentru rețete folosind alimentele pe care le ai deja, aici poți citi o colecție întreagă de idei super rețete.

—–

Inițiativele legate de risipa alimentară, dedicate consumatorilor, vin în completarea eforturilor Lidl România. De aproape 10 ani, Lidl implementează măsuri pentru a minimiza risipa, de la optimizarea stocurilor la programe de vânzare accelerată prin reducerea prețurilor pentru produsele apropiate de termenul de valabilitate.

În plus, Lidl România contribuie cu donații de alimente și finanțare către Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România din 2016. În calitate de partener fondator, retailerul a investit peste 15,6 milioane de lei în dezvoltarea rețelei și a donat peste 3.000 de tone de produse alimentare și non-alimentare.