Cum combați risipa alimentară acasă? Uite cum să păstrezi alimentele în frigider

Conform datelor Eurostat, din 2022, 54% din deșeurile alimentare din Uniunea Europeană provin din gospodării, echivalentul a 72 de kilograme per locuitor, iar o mare parte dintre acestea sunt generate de consumul necorespunzător și de obiceiuri de cumpărare neoptimizate.

Așa cum știi, partenerii noștri de la Lidl România au lansată o amplă campanie de conștientizare pentru a descuraja una dintre principalele cauze ale risipei alimentare: obiceiul de a cumpăra produse chiar și atunci când deja le avem acasă.

Eforturile de combatere a risipei alimentare sunt susținute și de cea mai recentă investiție a Lidl România: o donație de aproape 1,5 milioane de lei către Rețeaua Băncilor pentru Alimente pentru construirea unui nou centru logistic.

Lidl România și-a luat deja angajamentul de a reduce risipa alimentară din propriile operațiuni. De aproape 10 ani, implementează măsuri pentru a minimiza risipa, de la optimizarea permanentă a stocurilor de produse, la programe de vânzare accelerată prin reducere a prețurilor pentru produsele  care se apropie de ieșirea din  termenul de valabilitate.

Pe site-ul Lidl găsești o mulțime de trucuri și sfaturi eficiente care te vor ajuta să reduci risipa alimentară.

Un prim este depozitarea corespunzătoare a alimentelor în frigider!

Fructele și legumele se pot deteriora ușor dacă nu au suficient aer sau dacă sunt păstrate la o temperatură prea ridicată, dar și alimentele ambalate riscă să strice dacă nu sunt depozitate corespunzător înainte și după ce au fost scoase din ambalaj.

Foarte multe alimente pe care le avem în gospodărie sunt păstrate în frigider, dar și acolo lucrurile sunt împărțite. Obișnuim adesea să lăsăm ouăle și cutia de lapte pe ușa frigiderului, dar acela este locul cu cele mai ridicare temperaturi din tot frigiderul și nu este recomandat pentru astfel de alimente perisabile. Cel mai bun loc pentru lapte, brânzeturi proaspete, ouă și mezeluri este raftul de deasupra lăzii pentru fructe și legume. Pe ușa frigiderul pot să stea în siguranță sticlele cu apă sau suc, dar și sosuri, condimente sau dulcețuri.

Deși lada frigiderului este de obicei destinată fructelor și legumelor, nu toate acestea se păstrează bine acolo. Umiditatea este mai mare în acest compartiment, așa că nu este potrivit pentru ceapă, cartofi, ananas, banane sau vinete.

Pe raftul din mijloc al frigiderului pot fi păstrate mâncărurile gătite, iar pe cel de sus, unde temperatura este ușor mai ridicată, se pot ține brânzeturile maturate, iaurturile, untul sau ciocolata.

Nu uita că și congelatorul are compartimente speciale pentru anumite categorii de alimente și e bine să le iei în considerare.

Amintește-ți sa verifici întotdeauna frigiderul înainte sa pleci la cumpărături!

Mai multe sfaturi găsești aici.

Dacă ai nevoie de inspirație pentru rețete folosind alimentele pe care le ai deja, aici poți citi o colecție întreagă de idei super rețete.