SocialPedia Talks 9 – despre Video Marketing
Pe 05 aprilie 2021 am discutat la SocialPedia Talks 9, pe Clubhouse, despre Video Marketing cu Mugur Pătrașcu.
Mai jos am notat câteva dintre ideile pe care le-am reținut de la Mugur și sperăm să vă ajute sau să vă motiveze să explorați lumea conținutului video.
- Video-ul nu este regele Content marketingului, nici pe departe. Este principalul mediu cultural de comunicare pentru oamenii de pe internet. Doar că Marketingul este ultimul pus la masă.
- Regele Content Marketingului = textul și fotografiile stock.
- Videoul este principalul vechicul prin care se transmit informația și entertainmentul.
- După ce există o adopție semnificativă a anumitor direcții sau moduri de consum, apare și marketingul și se gândește că este un loc unde trebuie să fie. Doar că viteza de adaptare a marketingului este mică.
- Felul în care comunicăm nu s-a schimbat absolut deloc. Sunt trei lucruri esențiale care fac lumea să se învârtă din punct de vedere comunicare: partea scrisă, partea vorbită și partea video. La partea de audio avem radio.
- Internetul a schimbat felul în care aceste medii erau monopolizate, erau strcturate și aveau emițător unic, spre o zonă democratică și populară oricărui vrea să facă asta.
- Acum avem Clubhouse, care este un fel de radio pe care oricine poate să îl facă. Oricine poate să crească o comunitate acum și să fie propriul emițător pe partea audio. Și Spotify face același lucru. Îmbină știri și muzică. Este radioul tău personal.
- Zona de monopol și de stabilire a unei autorități în domeniu nu mai există.
- Apariția telefonului mobil și faptul că în telefonul mobil ai toate abilitățile de filmare și editare pe care le aveau profesioniștii a ușurat partea de video. În plus, a ajutat și pe partea de transmitere a datelor.
- După ce apare 5G-ul, video-ul va exploda, va fi omniprezent.
- În 2012 a apărut povestea cu vlogurile, atunci se trecea de la partea de blogging la partea de vlogging. Mai mulți utilizatori din cei mai tineri adoptau vloggingul înaintea bloggingului. La un moment dat, prezența lor a fost atât de diversă, încât în 2015 am simțit nevoia de a organiza lucrurile. Ne-am dat seama că un astfel de tool care organizează vlogurile este de ajutor. Așa a apărut TopVloguri.ro.
- Acum vloggingul a ajuns în zona de platou.
- Există un algoritm care definește orice faci pe internet. Se numește o coadă lungă a internetului, un concept care pune întâmplările de pe internet într-un grafic în care 20% dintre cei care adună ceva, adună 80% din respectivul parametrul. Această coadă lungă a vlogurilor din România își păstrează caracteristicile. Noi am pus o limită de cel puțin 1000 de abonați la canal. Există combinații de participanți, există peste 400, dar cred că ratăm 20% dintre cei care se clasifică peste 1000 și îi ratăm pe cei din coadă lungă de sub 1000.
- Cred că avem aproximativ 10.000 de vloguri în România, dar performerii sunt cu siguranță în topul nostru.
- Dacă ne uităm în top, avem 42 de milionari care au ajuns la această performanță de peste 1 milion de abonați.
- Vlogurile nu sunt egale. Sunt unele care pot fi comparate și altele nu.
- Există niște site-uri super specializate care fac content sub forma unui canal de YouTube, acesta nu este vlog. De obicei, sunt orientate către un canal internațional. Altele sunt mai locale.
- Exemple pe partea de specializat și business-LooLoo Kids, singurul canal românesc cu buton de diamant, acest canal poate să crească într-o săptămână cu 500.000 de noi abonați. Mai departe, avem zone care sunt bine folosite de români, în niște trenduri generale de pe YouTube-zona de conținut în care te uiți și nu mai poți să te dezlipești.
- Acest satisfactory este cel mai bine făcut de Izabela Stress, pentru a viza o audiență internațională.
- Alt român de care îmi place este Bogdan Show, care și-a organizat copiii în scenete filmate copilărește, dar care nu vorbește și are doar reacții.
- Altă categorie interesantă la noi este cea de gaming. În România avem tone de vloggeri care și-au dezvoltat canalele în jurul jocului. Toți au cifre extrem de bune.
- Ce lucruri nu mai cresc în povestea cu vloggurile: entertainmentul. A ajuns la un platou. Toți marii entertaineri, începând cu Selly, Noaptea Târziu, Vlad Munteanu, Mickey H, nu mai au explozie. Fie au obosit, fie nu mai au nimic nou de spus și oamenii s-au plictisit. Suntem într-o zonă în care dorința de a urmări pe cineva nu poate să aibă o viață extrem de lungă.
- Crește zona de education.
- Partea de vlog personal este în cădere. Nu mai sunt interesați oamenii să afle ce fac alții în viețile lor.
- Overall, creșterile nu mai sunt așa spectaculoase. Dinamica s-a potolit, s-a dus pe un platou. Noi vedem și alte scăderi.
- Brandurile vor să încerce să fie în cultura și în felul în care consumă oamenii. Dar nu sunt stăpâni pe limbajul pe care îl au oamenii și nu au o motivație esențială.
- Brandurile încă au o problemă în social media. Încă nu le-a ieșit să comunice cu oamenii. Brandurile se comportă în social media ca în niște challenge-uri. Nu sunt autentice, nu au o viață acolo.
- Ca să faci video, trebuie să înțelegi limbajul în care se comunică în video, la fel ca în limbajul meme-urilor și emoticoanelor.
- De când poți să faci video cu telefonul, banii nu mai sunt o problemă, asumarea este o problemă.
- Lidl are mii de clipuri pe canal. Există o implicare și o înțelegere superioară acolo.
- Cel.ro este magazinul care se bate cu Emag, dar care s-a prins că poate să vândă făcând recenzii la produse pe YouTube. Au cel mai tare canal de brand din România.
- Conținutul face formatul. Ce transmite videoul respectiv este mult mai puternic decât formatul.
- Twitch este un format hibrid. O persoană joacă un joc, vorbește în timp de joacă și alții scriu în chat. Este un format hibrid în trei zone de comunicare. Pentru comunitatea gamerilor, este formatul cu cea mai mare tracțiune.
- Conferințele trec printr-o transformare mare: le poți face pe Zoom, pe Clubhouse, în formate în care oamenii stabilesc o legătură mai apropiată cu tine, ca speaker. Poate lucrul acesta va lua 10% din conferințele offline.
- Mi se pare că toate rețelele sunt oportuniste la momentul acesta legat de conținutul video.
- Nu mai există o singură rețea pentru ceva. Nu mai există o zonă determinantă. Lucrurile sunt complexe și permanent schimbabile și adaptabile. Videourile pe diferite rețele au moduri de consum diferite.
- Netflix continuă să livreze content video relevant.
- YouTube, Vimeo – sunt formate care funcționează pentru lucruri clare. Acel conținut de igienă pe care trebuie să-l facă brandurile legat de afacerea lor funcționează cel mai bine pe YouTube. Tot ce înseamnă partea de suport. Nu există o sursă de super entertainment acolo.
- Facebook, Instagram sunt sursă de entertainment pe partea de video.
- Partea de video personal, bits of life, care funcționează pe stories și pe Reels, devine interesantă în măsura în care vine cu partea de mashup și editing, ceea ce a reușit să facă TikTok-ul.
- Cred că nu există vreun scenariu în care conținutul video să scadă. Orice modalitate de a ajunge la oameni cu ceva șanse este în zona video. Toți ceilalți indicatori scad dramatic. Singurul care livrează este conținutul video, până când vom avea partea de VR și de simulări complexe.
- Acum facem cea mai tare campanie de video marketing, o vedeți în două luni de zile.
- Apreciez brandurile care au reușit să se apropie de format, care reușesc să facă lucrurile exact ca și cum te transformă într-un partener al lor. Apreciez partea de înțelegere a culturii.
- Vă recomand să citiți Ad-urile scrise din anii ’60, ’70, ’80. Te implicau într-o poveste.
- Am inventat un festival despre video, care se numește VKRS-Video Killed the Radio Star, a avut prima ediție anul trecut. Sunt peste 8 ore de conținut.
SocialPedia Talks este o serie de discuții săptămânale pe Clubhouse. Ne auzim în fiecare luni, de la ora 19. Follow SocialPedia Talks, Sabina Cornovac și Iulia Stănescu pentru a primi notificare atunci când pornim o cameră! Și nu uitați să dați JOIN clubului SOCIALPEDIA TALKS!