SocialPedia 60 – Idei principale
Pe 11 iunie 2024 am organizat ediția 60 a SocialPedia, offline, la Restaurant Monarh. Cele 3 super speakerițe au oferit o mulțime de informații și sfaturi utile pentru cei peste 85 de participanți.
Așa cum am promis, am revenit cu ideile principale de la evenimentul SocialPedia 60 – How To Digital Detox powered by Answear România.
Andreea Irimia, Specialist Healthy Living
- Am o transformare foarte interesantă de stil de viață. Am slăbit foarte mult, mi-am schimbat total stilul de viață acum în ultimii 8 ani de zile.
- Cei patru piloni pe care comunic eu: mișcare, nutriție – alimentație intuitivă și psihonutriție – sănătate fizică și mentală.
- Nu putem să trăim sănătos fără să lucrăm la zona asta de minte.
- Îmi place foarte mult când brand-urile fac așa ceva și se implică în sănătatea noastră de orice fel, cu informații, dar mai ales cu parteneriate și cu instrumente și cu lucruri foarte utile pe care oamenii le pot implementa direct, cum face ANSWEAR.
- Suntem în era în care toți ajungem să avem nevoie de pauze de social media și de online, dar mie îmi place foarte mult prevenția.
- Cu cât petrecem mai mult timp în offline cu atât stăm mai puțin în online.
- Cred că balanța dintre offline și online este îndreptată în momentul ăsta la foarte multă lume înspre online.
- Eu fac foarte mult content, dar nu consum atât de mult content.
- Goana după hormonii fericirii: serotonina, oxitocina, dopamina, endorfine.
- Serotonina: lumină solară, sport, masaj, mâncare nutritivă.
- Oxitocina: îmbrățișări, muzică, atingeri, socializare.
- Dopamina: meditație, obiective reușite, grijă de sine, provocări.
- Endorfine: râs, sport, ciocolată neagră, pictat/cântat.
- Creierul se antrenează făcând, nu văzând filmulețe pe internet.
- Eu vreau să vă vorbesc despre prezența în a ne uita la lucrurile frumoase care sunt în viața noastră.
- Ce se întâmplă în momentul în care tu ajungi să-ți iubești viața cum e ea în momentul ăsta, cu little things care îți plac ție și care te fac fericit, ajungi să nu te mai compari cu alții pe internet să nu mai stai ore întregi scrollând internetul și social media fugind de viața ta.
- Romantizează viața pe care o ai deja.
- Fii personajul principal.
- Nu te mai compara cu alții.
- Iubește ce ți se întâmplă.
- Hai să te bucuri și să fii super prezent, nu să stai pe social media.
- Hai să facem cât mai multe lucruri în offline, lucruri care ne plac, ca să producem și niște hormonii aia de fericire ca să nu ne mai ducem în online, dar și lucruri noi care să ne extindă creierul și să ne facă să cunoaștem mai multe lucruri despre noi.
- Când găsești sportul ăla sau tipul de mișcare care ți se potrivește și care-ți aduce bucuria de copil, nu o să mai vrei să-l mai lași. De asta spun să încercăm cât mai multe lucruri.
Anca Păun, Fondator @ Organizatoria
- 50% dintre oamenii care ajung online procrastineaza.
- Câțiva pași simpli despre cum să faci digital detox în Instagram:
Declutter – fa curat in feed
Salveaza ce e relevant si organizeaza foldere (5-8max)
Marcheaza ca favorite conturile care te inspira, iti sustin obiectivele
Interactioneaza cu contentul relevant
Time limit - Cei șase piloni ai time management-ului:
Scopuri si directie
Time Awareness
Structura si planificare
Obiceiuri si self-management
Sisteme si procese
Organizare - Fiecare dintre noi e bun la ceva sau stăpânește mai bine un pilon și mai puțin alt pilon. Încă n-am întâlnit pe cineva să le stăpânească pe toate foarte bine. Și atunci e work in progress.
- Primul pas este să vedeți care e pilonul la care am nevoie de ajutor sau de lucrat.
- Primul pilon, scopuri și direcție. Fără un scop și o direcție, orice faci pare timp pierdere de timp. Sau pare că te duci, mergi cumva în derivă.
- Cum îți dai seama că este zona în care suferă skill-urile tale de time management? Păi simți frustrare, apatie, lipsă de chef, simți și zic, insist pe cuvântul simți că e foarte mult de percepție, procrastinare și lipsă de motivație.
- Primul pas, evident, e claritatea, pe care o poți obține fie prin coaching, fie prin discuții cu cineva despre zona de motivație.
- Definește ce înseamnă pentru tine productiv și succes.
- La modul ideal, documentează procesul. De ce? Pentru că dacă a mers bine și ai făcut ce trebuia, poți să-l replici apoi cu absolut orice-ți propui.
- Problema cu timpul este că este invizibil.
- Tehnica de time management Pomodoro: 20-30 de minute de lucru cu 10 de pauză.
- Am aici o propunere pentru voi: luați-vă anul întreg și puneți-l într-un Excel, pe foaie, oricum. Și puneți ce se întâmplă în el, care sunt cele mai importante lucruri. Planifică-le din timp.
- Aș vrea să vă rog, pentru două săptămâni, să testați ideea asta. Dimineața scriu cu o culoare ce vreau să fac și seara, cu altă culoare, scriu ce am făcut. Și vedeți, dacă faceți chestia asta două săptămâni, e baza programului pe care noi l-am dezvoltat de time management.
- Autocunoașterea e o componentă care face time management-ul mult mai ușor de gestionat. Ce sisteme să creezi încât să-ți fie simplă viața? Cum faci? Ce sisteme și ce procese ai tu și ce tool-uri încât să n-ai nevoie de decizie?
- Ultimul pilon este partea de organizare. Organizare însemnând a mediului, pentru că un mediu dezorganizat n-are cum să-ți permită să fii tu prea organizat.
- Știu că e vorba celebră cu „time is money”, dar chiar tratați timpul ca și cum ar fi bani.
- Programați lucrurile complicate sau grele sau neplăcute în momentul în care aveți și energie sau voință.
- Degeaba ești productiv dacă o dai în burnout, degeaba nu ești productiv și te simți vinovat.
Anca Amariei – Cofondator @ EKA – Centrul stării de bine, facilitator mindfulness
- Să fii sănătos nu înseamnă că nu ești bolnav. Sănătatea nu înseamnă doar absența bolii sau a dizabilității, ci înseamnă echilibru pe acești trei piloni: sănătate fizică, sănătate mentală și sănătate relațională sau socială.
- Sănătatea fizică = Să fim bine în corp.
- Corpul vă spune ceva. Do something about it.
- Emoțiile sunt, pur și simplu, și determina anumite reacții în corp, dar sănătatea noastră emoțională ține foarte tare de capacitatea noastră de a ne reeticheta emoțiile și de a face diferența între „sunt” și „mă simt”.
- Sunt tristă = pare ca o sentință pe viață și pe moarte
- Mă simt tristă = pare că e o situație peste care s-ar putea să trec cu bine și nu o să întâmple nimic rău.
- Uitați-vă care e povestea pe care o spuneți acolo în mintea voastră pentru că povestea asta vă dă energia și povestea asta vă spune și pot sau nu pot și povestea asta.
- Digital wellbeing înseamnă că nu afectăm nici sănătatea fizică, nici sănătatea emoțională, nici sănătatea relațională și suntem cumva în echilibru.
- Cele mai multe probleme date de faptul că stăm pe scaun în fața unui laptop sunt cele probleme musculoscheletale, oamenii se plâng cel mai mult de probleme cu coloana.
- Dar problemele cu spatele sunt în top. Cervicala este top. Mai este și problema acesta pe care am observat-o chiar și la mine, Sindromul Tunelului Carpian.
- Care e treaba cu tehnologia și cu planul emoțional? Unde ne afectează? Ne afectează stima de sine. De ce? Pentru că ne uităm tot timpul și ne comparăm.
- Avem această tendință să ne vedem mai rău decât ce vedem în online. Anxietatea și depresia. Nu zic că apar de la excesul de tehnologie, dar zic că sunt accentuate.
- Aș vrea să vă invit ca de la FOMO să treceți la JOMO. The Joy of Missing Out.
- Și să știți că e ok să vă închideți telefonul. Planeta tot în sensul ăla merge.
- Se întâmplă că ne conectăm foarte mult virtual, dar prea puțin real.
- Acum se pare că e frica de a vorbi în public și frica de a-ți pierde telefonul mobil sunt din ce în ce mai prezente.
- Nomophobia = No mobile phone phobia.
- Filtrez conținutul. E ok să dați unfollow, e ok să dați unfriend. E pentru sănătatea voastră mintală.
- Notificările off. Dacă e ceva important, chiar o să ajungă la voi.
- Dacă simțiți că povestea asta merge în zona de adicție, dacă simțiți că viața voastră are de suferit, calitatea vieții voastre, apelați la specialiști.
- Dacă simțiți că sunt probleme care vă afectează din punct de vedere fizic, o să le tot aveți.
- Am ajuns 100 de zile consecutive să-mi fac un exercițiu seara și să nu mai stau pe telefon, ci să-mi scriu un jurnal.
- Gândiți-vă înainte să postați cum îi impactează pe ceilalți. Gândiți-vă cum îi impactează ce postează ceilalți pe voi și faceți alegeri conștiente.
Mulțumim partenerilor acestui eveniment: Answear România, Cufărul cu Emoții, Restaurant Monarh, Mihai Baltă, BOA Production și DJ Liviu.